Kolondaki hangi çatlaklar tehlikeli?
Kolon çatlaklarının oluşumu Duvarlarda veya taşıyıcı kolonlarda düşey çatlaklar tespit edilirse bu tehlike işaretidir ve bina boşaltılmalıdır.
Kolon çatlağı ağır hasar mı?
Kirişte Şekil 25’te gösterildiği gibi eğik kesme çatlakları varsa ve bu çatlaklar genişlemişse, ciddi hasar meydana gelmiştir. Geniş kesme çatlaklarının varlığı da bir tehlike işaretidir. Kolonlardaki eğilme çatlakları Şekil 27 (b)’de gösterildiği gibi genişse, bu, o bölgedeki uzunlamasına donatının başarısız olduğu anlamına gelir.
Kolon Hasar Tipleri Nelerdir?
Genellikle, betonarme kolonlar dört tip arızadan muzdariptir. Bunlar arasında, deprem etkileri nedeniyle kolondaki eğilme momentinin artması nedeniyle kolonun uçlarında menteşeler göründüğünde eğilme arızası meydana gelir (Şekil a).
Kolon patlaması nedir?
Kolon çatlakları, binaların yük taşıma sistemlerinin bir parçası olan kolonlarda oluşan çatlaklardır. Bu çatlaklar yapısal hasar veya zayıflığın bir belirtisi olarak ortaya çıkar ve yapının güvenliği için büyük bir risk oluşturabilir. Çatlamanın nedenine bağlı olarak farklı belirtiler ve teşhis yöntemleri vardır.
Kolon kırılması nasıl anlaşılır?
Sıvanın altındaki kolonda dikey çatlaklar varsa, bu tehlikeli kolon çatlaklarının bir işareti olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1,5 veya 2 milimetreden fazlaysa, yetkililere derhal haber verilmelidir. Küçük bir çatlak bile daha büyük bir felaketin habercisi olarak değerlendirilmelidir.
Kolonda B Tipi hasar ne demek?
Hasar tipleri; hasarsız tip O hasarı, çatlak genişliği 0,5 mm olan tip A hasarı, 0,5 mm ile 3 mm arasında çatlak ve kabuk ezilmelerinin olduğu tip B hasarı, kabuk dökülmesi olan tip C hasarı, donatı burkulması olan tip D hasarı vb. çekirdek ezilmeleri olarak tanımlanmaktadır.
Çatlak kolon tamir edilir mi?
Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, döşeme veya kiriş ve kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntem ve teknikler kullanılarak onarılır.
Hasarlı kolon nasıl güçlendirilir?
Kolonun eğilme dayanımı, beton kesit alanının artırılması ve yeni uzunlamasına donatıların dahil edilmesiyle artırılabilir. Kesme dayanımı ve özellikle süneklik, etriyeler ve çelik bantlar veya şeritlerle sarılıp kapatılarak iyileştirilir.
Kirişlerde çatlak tehlikeli midir?
Destekler alanındaki eğilme çatlakları çok genişse, kiriş ciddi şekilde hasar görecektir (Şekil 11). Ancak, eğilme çatlaklarına ek olarak kesme çatlakları da oluşursa, kiriş ciddi şekilde hasar görecek ve tehlikeli olacaktır. Kesme çatlakları, süneklik eksikliğinden kaynaklanan gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
Kolonların sağlam olduğunu nasıl anlarız?
Kolon ve kirişlerdeki çatlaklar binanın dayanıklılığı hakkında bilgi verebilir. Ancak kirişlerde veya kolonlarda çatlak yoksa bu binanın dayanıklılığının yüksek olduğu anlamına gelmeyebilir. En doğru sonucun deprem dayanıklılık testi ile alınabileceğini tekrar hatırlatmak isteriz.
Kısa kolon hasarı nedir?
Bunun nedeni, çeşitli nedenlerle kolon uzunluğunun tasarım değerinden kısa olması veya yapısal olmayan elemanların kolonun yatay deformasyonunu engellemesi ve kolonun tasarım değerinden daha rijit olması nedeniyle beklenenden daha büyük bir kesme kuvvetine maruz kalmasıdır.
Kolonlarda burkulma neden olur?
➢ Kolon betonunun ezilmesi ve ayrışması nedeniyle kolon düşey yükleri taşıyamaz, ➢ Etriyeler açılır ve boyuna donatılar dışa doğru burkulur.
Evde hangi çatlaklar tehlikeli?
Hangi çatlaklar tehlikelidir? En tehlikeli çatlaklar çoğunlukla bodrumlarda meydana gelenlerdir. Ancak, kolonlardaki sıvadaki çatlak yanıltıcı olabilir. Bu gibi durumlarda, sıvayı kazıp kolonda çatlak olup olmadığını kontrol etmek en iyisidir.
Kolon kırılır mı?
Kolonlarda en az 14 mm. Daha küçük çaplı demir kullanılmalıdır. Kolonlarda kullanılacak demir miktarı deprem yönetmeliğine uygun olmalıdır. Betonarme yapı elemanlarında yüksek demir oranı olduğunda “gevrek kırılma” meydana gelir. Demire hiçbir şey olmazken, beton gevrek olduğu için aniden çatlar, kırılır ve çöker.
Gevrek hasar nedir?
Gevrek kırılma, bir malzemeyi kıran ve çatlak ucunda küçük yerel deformasyonlar meydana getiren keskin bir çatlağın yayılması olarak tanımlanabilir. Kısaca, çok az veya hiç plastik deformasyon bırakmadan oluşan kırılma türüdür. Bu genellikle sünek bir kırılmadan daha düşük tokluk değerlerinde meydana gelir.
Kiriş çatlağı tehlikeli mi?
Destekler alanındaki eğilme çatlakları çok genişse, kiriş ciddi şekilde hasar görecektir (Şekil 11). Ancak, eğilme çatlaklarına ek olarak kesme çatlakları da oluşursa, kiriş ciddi şekilde hasar görecek ve tehlikeli olacaktır. Kesme çatlakları, süneklik eksikliğinden kaynaklanan gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
Depremde duvar çatlakları tehlikeli mi?
İnşaat Mühendisi Aziz Babürhan, deprem sonrası duvarlardaki sıvalarda oluşan çatlakların ciddi bir tehdit oluşturmadığını ancak taşıyıcı elemanlarda oluşan hasarın çok ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Döşeme çatlakları tehlikeli mi?
Bu tip çatlaklar çoğunlukla sıcak, kuru ve rüzgarlı günlerde dökülen betonlarda (plakalar, döşemeler, yollar, pistler vb.) oluşur; farklı boyut ve genişliklerde düzensiz dağılmış çatlaklardır. Genellikle çatlak genişliği 1 mm’den azdır ve yüzeyseldir. Derine nüfuz etmez ve bina güvenliği için tehdit oluşturmaz.
Yatay çatlak tehlikeli mi?
Geniş çatlaklar: Çatlak 5 mm’den daha genişse, yapısal bir sorunun işareti olabilir ve bir uzmandan acil müdahale gerektirebilir. Dikey olmayan çatlaklar: Eğimli veya yatay çatlaklar, binaların duvarlarında veya temellerinde yapısal sorunlara işaret edebilir.