Kararın bağlayıcı olması ne demek?
1.1.2. Usul hukukunda, maddi anlamda kesinlik, verilen kararın bağlayıcı olması ve daha sonra açılan davalarda kesin karar verme yetkisine sahip olması anlamına gelir. Dolayısıyla, aynı tarafın, yani başarısızlığa yol açan aynı konuda daha önce verdiği kesin karar mahkemeye getirilemez.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri Yüksek Mahkemeleri kurmuştur; bunlar Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olarak örgütlenmiştir ve aralarında bir hiyerarşi yoktur. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları herkesi bağlar.
Bağlayıcı kararlar nelerdir?
Bunlar bağlayıcı olan ve uyulması gereken yasal düzenlemelerdir. Birincil kaynaklar birçok yasal hükmü içerir. Anlaşmalar, yasalar, yönetmelikler ve tüzükler hukukun birincil kaynaklarıdır. Bilimsel dava hukuku ve mahkeme kararları ise ikincil kaynaklardır.
Bağlayıcı olmak ne demek hukuk?
Bağlayıcı güç, bir hukuk normunun muhataplarını belirli bir şeyi yapmaya veya yapmaktan kaçınmaya zorladığı güçtür. Geçerlilik, bir normun hukuki sonuçların ortaya çıkması için gerekli koşulları yerine getirerek kazandığı niteliktir. Adalet, bir hukuk sisteminin ilham verdiği ideallere uyma yeteneğidir.
Emsal karar bağlayıcı mı?
Emsallerin önemi şu sebeplerden kaynaklanmaktadır: Daha önce açıklandığı gibi, emsaller mahkemeler için bağlayıcı değildir. Ancak, ilk derece mahkemeleri ve bölge mahkemeleri genellikle anlaşmazlıkları üst mahkemelerin emsallerine dayanarak çözmeyi tercih eder.
Aym kararları bağlayıcı mıdır?
Baştaki soruya dönecek olursak; Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurulara ilişkin kararları, diğer kararları gibi, şekil ve içerik bakımından kesin hüküm niteliğinde olup, genel olarak bağlayıcıdır.
AİHM kararları bağlayıcı mıdır?
I. GİRİŞ A. Genel: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Sözleşmeci Devletler, taraf oldukları uyuşmazlıklarda Mahkeme’nin nihai kararına saygı göstermeyi taahhüt ederler.”
Yargı kararları bağlayıcı mıdır?
Bağlayıcı olmasalar da mahkeme kararları hukukun bir kaynağı olarak önemli rol oynarlar. Bu nedenle mahkeme kararlarını yardımcı hukuk kaynağı olarak saymak gelenek haline gelmiştir (Gözler, 1998: 184).
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA DAVALARINA ETKİSİ Ceza ve hukuk mahkemelerindeki kararlar prensip olarak birbirini etkilemez.
Bağlayıcı teklif nedir?
Bir satın alma veya satış işlemi genellikle her iki taraf arasında satışın temel unsurları hakkında resmi bir anlaşma gerektirir. Birleşme ve satın alma anlaşmalarında buna bağlayıcı teklif veya niyet mektubu denir. Bu teklif, diğer tarafın niyetlerinin sizinkilerle uyumlu olduğunu resmen garanti eder. Satışın temel unsurları hakkında resmi bir anlaşma genellikle her iki tarafça satışın temel unsurları hakkında gereklidir. Birleşme ve satın alma anlaşmalarında buna bağlayıcı teklif veya niyet mektubu denir. Bu teklif, diğer tarafın niyetlerinin sizinkilerle uyumlu olduğunu resmen garanti eder.
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Birincil (bağlayıcı) kaynaklar: Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası anlaşmalar, yönetmelikler ve genelgelerdir; yazılı olmayan kaynak ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihat ve doktrindir.
Bağlayıcı yorum nedir?
Kanunların yorumlanması söz konusu olduğunda akla ilk gelen şey yargısal yorumdur. Hakimin yorumu, sonraki olguları yorumlayan hakim veya diğer mahkemeler için bağlayıcı değildir. Ancak, içtihat hukukunu standartlaştırma kararlarına konu olan içtihat hukuku yorumları bağlayıcıdır.
Bağlayıcı karar ne demek hukuk?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Bağlayıcı açıklama ne demek?
Bağlayıcı Beyanlar ve Gerçek Dışı Beyanlar: Görevliler, görev yaptıkları kurumlara karşı bağlayıcı beyanlarda bulunma, taahhütte bulunma, vaatte bulunma veya bunları yapmaya teşebbüs etme konusunda yetkilerini aşmamalı, görevlerini yerine getirirken yanıltıcı veya gerçek dışı beyanlarda bulunmamalıdırlar.
Hürriyet bağlayıcı ceza nedir?
Özgürlüğü kısıtlayan bir ceza, Batı hukuk sistemlerinde doğmuş ve hukuk kültürümüze ithal edilmiş ve sonra tekrar terk edilmiş bir kavramdır. Hüküm giymiş kişinin özgürlüğünün hapse atılarak kısıtlanmasıdır, yani bir hapis cezasıdır. Konuşma dilinde bu cezaya hapis cezası denir.
Yargı kararları bağlayıcı mıdır?
Bağlayıcı olmasalar da mahkeme kararları hukukun kaynağı açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle mahkeme kararlarını yardımcı hukuk kaynakları arasında saymak gelenek haline gelmiştir (Gözler, 1998: 184).
Anayasanın bağlayıcılığı nedir?
Anayasa’nın 11. maddesine göre, yasama organı anayasal ilke ve kurallara bağlıdır. Yasama organı, Anayasa tarafından kendisine verilen tüm işlevleri yerine getirebilmek için gerekli yasal düzenlemeleri yapmalıdır. Benzer şekilde, Anayasa’nın ilkeleri ve kuralları da yürütme ve idare için bağlayıcıdır.
Bağlantılı suç ne demek?
CMK’nın 8/1. maddesinde; “Bir kimse birden fazla suçla itham ediliyorsa veya bir suçta birden fazla sanık varsa, sıfatları ne olursa olsun, aralarında akrabalık ilişkisi olduğu kabul edilir.” hükmü yer almaktadır. “Bu suçların her biri bağımsız bir suç teşkil etmekle birlikte, aralarındaki bağlantı sebebiyle birbirleriyle bağlantılı olan suçlara, bağlantılı suçlar denir.”
Anayasa Mahkemesi kararları kimleri bağlar?
“Anayasa Mahkemesi’nin kararları yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar ve gerçek ve tüzel kişiler için bağlayıcıdır.” Bu kadar açık ve net bir karar karşısında çok fazla söze gerek yoktur. Çünkü mahkeme kararlarına uyulmadığı yerde hukukun üstünlüğünden söz edilemez. Sabrınız için teşekkür ederim.